Tuesday, May 10, 2016

Bagaimana Install Template Blogger ke Blog Anda.


Rasa-rasa saya pasti ramai yang cuba-cuba untuk jadi blogger atau sekadar suka-suka saja. Banyak boleh kita guna dengan blog ni, seperti contoh, bisnes, hal keluarga atau sebagainya. Tapi tahu atau tidak bagaimana untuk jadikan blog anda menarik untuk dilihat. Jom tengok bagaimana caranya.

Step Pertama.
Yang paling utama anda perlu cari blogger template tersebut didalam google. Contoh didalam laman web sini (Klik sini). Pilih corak template bagaimana yang berkenan untuk anda masukkan kedalam blog anda. Jika sudah, klik pada kolum download.
1st step

Step Kedua.
Format fail yang telah di download mungkin adalah fail ZIP. Jadi perlukan kita ada file WinRAR untuk memudahkan kita keluarkan file.. Sila Extract / Unzip.
2nd Step

Step Ke-tiga.
Log in Blog anda.
3rd step

Step Ke-empat.
Di Dashboard blog anda, untuk anda menukar template, pilih "Template" dalam pilihan menu.
4th step

Step Ke-Lima.
Lihat pada sudut kanan atas, anda akan melihat Backup / Restore.
5th Step
Step Ke-Enam.
Sebelum melakukan step ke-enam, anda dinasihatkan untuk backup semula template anda sebelum ini kerana, jika anda mempunyai sebarang masalah selepas memuat naik template baru, fail sandaran yang akan membantu anda untuk memulihkan. Sila Baca jawatan mengenai Backup dan Simpan semula dalam Blogger.
6th Step

Step Ke-Tujuh.
Pastikan didalam folder yang telah didownload mempunyai fail XML, anda hanya perlu memilih fail XML.
7th Step

Step Ke-Lapan.
Klik butang Upload.
8th step

Sekarang templat akan muncul dalam blog anda. Selamat menikmati!
MOHD ZAIRIE Web Developer

Morbi aliquam fringilla nisl. Pellentesque eleifend condimentum tellus, vel vulputate tortor malesuada sit amet. Aliquam vel vestibulum metus. Aenean ut mi aucto.

No comments:

Post a Comment